Deser z niczego? Czemu nie?
Nie wymaga zdolności kulinarnych i nieograniczonego budżetu. Wystarczy niewielki wysiłek, by był smaczny i zdrowy.
Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, by móc „wyczarować” pyszny deser. Nie trzeba też dysponować pełną lodówką, by móc cieszyć się smakiem słodkiej przekąski. W kuchni liczy się przede wszystkim kreatywność, a dobry pomysł to klucz do sukcesu. Istnieją przepisy na desery, którzy przygotowanie zajmuje jedynie kilka chwil.
Smażony chleb z cynamonem
Czerstwego chleba nie trzeba się pozbywać, przydaje się bowiem do przyrządzenia prostego deseru z patelni. Do jego przygotowania potrzebne są następujące składniki (porcja dla 1 osoby):
- 2 kromki czerstwego chleba,
- 1/2 szklanki mleka 3,2%,
- 1 jajko,
- 1 łyżka tartej bułki,
- 1 łyżka cukru,
- olej kokosowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie deseru zacznij od roztrzepania jajka z mlekiem. W powstałej jajeczno-mlecznej miksturze namocz chleb, obtocz go w bulce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju kokosowym. Gdy kromki nabiorą jasnozłotego koloru zdejmij je z patelni. Można podawać z dżemem.
Lody na szybko
Wbrew pozorom do przygotowania mrożonych deserów nie potrzebna jest specjalna maszyna. Aby móc cieszyć się smakiem domowych lodów, należy zaopatrzyć się w:
- 1/4 litra śmietany 36%,
- 200 ml mleka skondensowanego.
Sposób przygotowania:
Schłodzoną śmietanę trzeba ubić na miękko. Następnie dodaj do niej schłodzone mleko skondensowane. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej powstałą masę do foremki na lody, którą trzeba umieścić w zamrażalniku na 6 godzin. Gotowe lody dobrze jest serwować w specjalnych pucharkach, które znajdują się w sklepie internetowym pucharydeserowe.pl. Deser podany w tego rodzaju naczyniach je się z większą przyjemnością dzięki wrażeniom estetycznym. Osoby na diecie mogą postawić na lody niskokaloryczne, o których można przeczytać w artykule pt. „Ile kalorii ma deser lodowy? Podpowiadamy, jak przygotować i podać niskokaloryczne lody w pucharku”.
Banany z cynamonem
Banany to deser sam w sobie, od czasu do czasu warto go jednak urozmaicić. Do przygotowania bananowego deseru na szybko potrzebne są (porcja dla 2 osób):
- 4 banany,
- 600 ml mleka,
- 15 kropli esencji waniliowej,
- 8 łyżeczek żelatyny.
Sposób przygotowania:
Banany, mleko i esencję waniliową należy zmiksować w blenderze. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wrzącej wody, następnie połącz ją z bananową masą, a następnie dokładnie połącz wszystkie składniki. Deser rozlej do pucharków deserowych i umieść w lodówce na ok. 2 godziny.
Szybki deser z jajka
Kogel-mogel to deser, którego nikomu nie trzeba opisywać. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 1 żółtko,
- 4 łyżeczki cukru,
- 1/4 łyżeczki kakao.
Sposób przygotowania:
Jajko przed użyciem należy sparzyć wrzątkiem. Po rozbiciu skorupki oddziel żółtko od białka. Do żółtka dodaj cukier; ucieraj oba składniki tak długo, aż powstanie puszysta jasnożółta masa. Na koniec wsyp kakao i dokładnie wymieszaj. Zamiast kakao można użyć innych dodatków, np. soku z cytryny lub startego jabłka. Po przelaniu jajecznej masy do kokilki można ją zapiec w piekarniku (ok. 8 minut, w temperaturze 200°C).
Sorbet truskawkowy
Sorbet to prosty i smaczny deser. Aby go przygotować należy zaopatrzyć się w:
- 40 ml syropu truskawkowego,
- 1/2 litra wody mineralnej.
Sposób przygotowania:
Syrop dokładnie wymieszaj z wodą. Powstałą miksturę przelej do foremki, którą następnie należy umieścić w zamrażalce. Truskawkowy lód należy zmiksować w blenderze. Gotowy sorbet podawaj w pucharkach deserowych.
Desery „z niczego” to propozycja dla tych, którzy cierpią z powodu braku czasu. Z zaprezentowanych przepisów mogą też skorzystać osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.