piątek, 29 marca 2024

Kultura i rozrywka

  • 2 komentarzy
  • 7646 wyświetleń

Cała Polska piecze chleb

Dnia 13 stycznia 2018 r. w Muzeum Mleka odbyła się prelekcja pana Tadeusza Rolnika, pomysłodawcy i autora projektu "Cała Polska piecze
chleb".

Zaproszony gość opowiedział w ciekawy i interesujący sposób o staropolskich gatunkach pszenicy, takie jak: samopsza, płaskurka, orkisz, produktach Bio w rolnictwie oraz procesie wykonania domowego zakwasu. Niektórzy sądzą, że pieczenie chleba jest trudne i pracochłonne. Nic bardziej mylnego! Tak naprawdę potrzeba tylko trzech składników: mąki, wody i soli, co udowodnił wszystkim uczestnikom pan Tadeusz Rolnik, prezentując wspaniałe wypieki, które pachniały ismakowały wyjątkowo.

Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem dorosłych i dzieci,było możliwe dzięki współpracy z kierownikiem biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Grajewie, Panem Waldemarem Remfeldem.

Wszystkim, którzy zabrali do domu zakwas życzymy powodzenia i smacznego!

Komentarze (2)

Z otrzymanego zakwasu upiekłam już chleb - pychotka / użyłam maki zytniej/. Dziekuje organozatorom za pozyteczne spotkanie.

Cieszymy się bardzo z Pani opinii, wkrótce kolejne kolejne, interesujące spotkania

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.