Kultura i rozrywka

Erasmus+ SP1 we Włoszech

W dniach 8-12 kwietnia 2019 r. w Correggio we Włoszech odbyły się drugie działania związane z uczeniem się /nauczaniem /szkoleniami w związku z realizacją projektu Erasmus+ „Food for Thought - A Cultural Recipe of European Traditions and Cultures”. Szkołę Podstawową nr 1 w Grajewie reprezentowała 9 osobowa grupa (2 nauczycieli i 7 uczniów). Ponadto w działaniach związanych z projektem brali udział partnerzy ze szkół z Rumunii, Litwy i Włoch.

W dniu przybycia uczestnicy zwiedzali centrum Mediolanu między innymi Katedrę Mediolanu i XV-wieczny Zamek Sforzów.

Kolejnego dnia grupa zwiedzała szkołę goszczącą, oglądała występy włoskich dzieci, zwiedziła Muzeum Makaronu i Pomidorów w Parmie. Uczniowie brali udział w warsztatach pt.: „The taste of change”, podczas których analizowali piramidę żywności.

Następnego dnia uczestnicy odbyli wizytę w fabryce sera parmezan w pobliżu Correggio, podczas której obserwowali proces produkcji sera, skosztowali parmezan, zwiedzili zakład produkcyjny, miasto Correggio, odbyli spotkanie z wiceburmistrzem, odwiedzili teatr, muzeum oraz bibliotekę. Kolejnym punktem były warsztaty dla uczniów na temat zdrowego odżywiania się pt.: „How food infuences our attention, concetration, commitments”.

Trzeciego dnia międzynarodowa grupa udała się, żeby zwiedzić Veronę, zamek Castelvecchio, rzymską arenę, dom Romeo i Julii oraz miejscowość Lazise położoną nad największym włoskim jeziorem Garda.

Czwartego dnia uczniowie brali udział w warsztatach kulinarnych w szkolnej stołówce oraz odbyli wizytę w FICO Eataly World - największe expo żywności w Bolonii, gdzie można było spróbować i nabyć produkty typowo włoskie. Następnie odwiedzono stowarzyszenie „Women of the World”, gdzie kobiety z różnych części świata przygotowały przysmaki ze swoich krajów do spróbowania przez grupę Erasmus+.

Ostatniego dnia uczniowie piekli pizzerinki w szkolnej stołówce oraz odbyli wizytę w szkolnym gospodarstwie, gdzie włoscy uczniowie uprawiają różne rośliny, jak krzewy, kwiaty, warzywa, owoce, przyprawy itp. Na zakończenie wizyty wszyscy uczestnicy otrzymali drobne upominki i certyfikaty. -  informuje Szkolny koordynator programu Erasmus+ Jakub Czyż

 

GALERIA ZDJĘĆ  (fot. Jakub Czyż)

 

poniedziałek, 15 kwietnia 2024

"W starym kinie" Grajewskie Centrum Kultury

poniedziałek, 15 kwietnia 2024

Morsy w wiosennych warunkach zakończyły sezon

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.