Warto przeczytać

GRZYBY ZBIERAJ ROZWAŻNIE I JEDZ ZE SMAKIEM

SEZON GRZYBOWY W PEŁNI Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Grajewie przypomina, że przed wejściem do lasu każdy powinien zapoznać się z atlasem grzybów, tak aby wiedzieć jakie grzyby są jadalne, a jakich unikać. Przypomina również zasady jakich należy przestrzegać:  Nie ma właściwego sposobu (poza atlasem ) na odróżnienie grzyba jadalnego od podobnego trującego  Smak jest zawodną wskazówką, bo np. muchomor sromotnikowy, najniebezpieczniejszy grzyb naszych lasów, ma przyjemny, słodkawy smak  Sinienie lub czernienie po przekrojeniu może nas również zmylić. Czernieją po przekrojeniu jadalne podgrzybki, jak i niejadalne borowiki np. borowik szatański  Powinno się sięgać wyłącznie po znane gatunki, a jeśli nie mamy pewności, jeszcze przed obraniem i pokrojeniem spytajmy bardziej doświadczonych. Przy dalszych wątpliwościach grzyb należy wyrzucić.  Przy małej znajomości grzybów najlepiej nie zbierać okazów z blaszkami pod kapeluszem, a tylko te, które mają rurki.  Grzyby łatwo się psują. Gdy są zbierane do torebek foliowych, a nie do koszyczków, przegrzewają się i stanowią wspaniałą pożywką dla pleśni i bakterii.  Pomylenie gatunków grzybów często występuje wtedy, gdy zbierają je dzieci lub gdy zbieranie odbywa się w lasach ocienionych, przy skąpym świetle słonecznym.  Spożycie grzybów na surowo pogarsza stopień zatrucia.  Nie powinno się podawać potraw z grzybów, a nawet zupy grzybowej dzieciom !  Konieczne jest zachowanie ostrożności przy zakupie grzybów suszonych.  Przy podejrzeniu zatrucia- nudnościach, bólach brzucha lub wymiotach u dzieci – nie wolno zwlekać z udaniem się do najbliższej placówki służby zdrowia, szczególnie gdy dziecko mogło samo zbierać grzyby  Grzyby łatwo wchłaniają pyły i zanieczyszczenia. Dlatego nie należy spożywać grzybów zbieranych wokół terenów przemysłowych lub szlaków komunikacyjnych. NIE WIERZ W PRZESĄDY  Grzyby, którego zjadają ślimaki są jadalne – NIEPRAWDA ! Nawet jeżeli zwierzęta zjadają jakieś grzyby, to nie znaczy, że również dla człowieka są one bezpieczne.  Jeżeli woda w czasie gotowania robi się lekko różowawa grzyby są jadalne- NIEPRAWDA! Kolor wody nie jest uwarunkowany tym, czy grzyb nadaje się do spożycia, czy nie.  Jeżeli cebula dodana do gotujących się potrawy z grzybów nabierze ciemnego koloru, wśród grzybów znajduje się grzyb trujący- NIEPRAWDA!  I odwrotnie….nie zmieniona barwa cebuli, że w potrawie nie ma grzybów trujących - NIEPRAWDA! Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Grajewie lek.med.Jerzy Jan Nikliński

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.