Warto przeczytać

INFORMACJA DLA PODMIOTÓW PRODUKUJĄCYCH LUB WPROWADZAJĄCYCH DO OBROTU ŻYWNOŚĆ

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Grajewie informuje, że zgodnie z art.63 i art. 64 Ustawy z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U, z 2010r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.) podmioty rozpoczynające działalność na rynku spożywczym w zakresie: produkcji, zbiorów, przechowywania, transportu oraz przetwórstwa owoców i runa leśnego w ramach produkcji pierwotnej, dostaw bezpośrednich, mają obowiązek złożenia co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności : wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów PIS Wniosek powinien zawierać : 1) imię, nazwisko i numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy, numer REGON jeżeli podmiot taki numer posiada oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP); 1a) numer w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym albo Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, jeżeli wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą; 1b) numer identyfikacyjny w ewidencji gospodarstw rolnych, w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności – w odniesieniu do podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących działalność w zakresie dostaw bezpośrednich; 2) określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaju żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu; 3) określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej. Jednocześnie informuję, że zgodnie z art. 103 ust.1 pkt 4 cytowanej ustawy Kto: - prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów lub o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów lub wbrew decyzji o odmowie zatwierdzenia zakładu w trybie i na zasadach określonych w art. 6 rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str.1z późn. zm.) oraz art.63 ww. ustawy z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, podlega karze pieniężnej w wysokości do trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej za rok poprzedzający, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, na podstawie przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski” Ponadto, zgodnie z pkt 5 Rozdziału II. Części A Załącznika I rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str.1z późn. zm.) przedsiębiorcy zajmujących się powyższą działalnością zobowiązani są do:  zabezpieczenia sanitariatów dostępnych dla pracowników  stanowczego wymagania mycia rąk przed wyjściem do zbiorów Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Grajewie

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.