SEZON GRZYBOWY W PEŁNI.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Grajewie przypomina, że przed wejściem do lasu każdy powinien zapoznać się z atlasem grzybów, tak aby wiedzieć jakie grzyby są jadalne, a jakich unikać. Przypomina również zasady jakich należy przestrzegać:
- Zbieramy gatunki dobrze znane, całe grzyby poprzez wykręcenie lub ścięcie nożem
- Zbieramy tylko do koszyków, nie używamy reklamówek
- Zbieramy grzyby wykształcone, nie zbieramy zbyt młodych, które łatwiej pomylić grzyba jadalnego z trującym
- Unikamy zbierania grzybów blaszkowatych
- Traktujemy grzyby jako produkty łatwopsujące się
- Nie podajemy grzybów dzieciom. Grzyby są ciężkostrawne.
- Nie jemy grzybów surowych, mogą zawierać niebezpieczne toksyny
NIE WIERZ W PRZESĄDY
- Grzyby, którego zjadają ślimaki są jadalne – NIEPRAWDA -! Nawet jeżeli zwierzęta zjadają jakieś grzyby, to nie znaczy, że również dla człowieka są one bezpieczne.
- Jeżeli woda w czasie gotowania robi się lekko różowawa grzyby są jadalne-NIEPRAWDA! Kolor wody nie jest uwarunkowany tym , czy grzyb nadaje się do spożycia, czy nie.
- Jeżeli cebula dodana do gotujących się potrawy z grzybów nabierze ciemnego koloru, wśród grzybów znajduje się grzyb trujacy- NIEPRAWDA
- I odwrotnie….Nie zmieniona barwa cebuli, że w potrawie nie ma grzybów trujących - NIEPRAWDA
Państwowy Powiatowy
Inspektor Sanitarny w Grajewie
lek. med. Włodzimierz Zaborowski