czwartek, 28 marca 2024

Kultura i rozrywka

  • 8 komentarzy
  • 21162 wyświetleń

Piecuch - wydarzenie kulinarne

Kolacja na cztery ręce – Bogdan Gałązka z Gothic Restaurant
gościnnie gotował w Piecuchu Retro!


Jedno z ważniejszych wydarzeń kulinarnych w historii naszego miasta odbyło się 16 listopada 2019 r. w nowo otwartej restauracji Piecuch Retro przy ul. Wojska Polskiego w Grajewie.

Bogdan Gałązka, chief z Gothic Restaurant wraz z zespołem kucharzy, przybył z odległego Malborka, by uraczyć gości wyśmienitą kolacją na bazie gęsiny. Spotkanie przebiegało w ciepłej atmosferze, pochodzący z Grajewa szef kuchni wspominał wcześniejsze lata, znajomych, mentorów, których spotkał na swojej drodze. Wielu udało się dzisiaj zaprosić do stołu, podejmując wybornymi potrawami.

Szef kuchni osobiście odwiedzał gości przy stołach, wzbogacając dania opowieściami o użytych składnikach i ich łączeniu. Dodatkiem do całości były kulinarne smaczki t.j. pochodzenie przepisów, których używa w swojej restauracji, bądź udostępnia w książkach (chętni otrzymali dedykację od autora).

B. Gałązka opowiadał też czym zajmuje się na co dzień, miał okazję przedstawić osoby, z którymi pracuje od wielu lat, wyrażał wdzięczność, że razem udaje się Im tworzyć coś specjalnego. Dziękował swojej rodzinie, szczególnie Mamie, która zaszczepiła w Nim pasję do gotowania.

Mamy nadzieję, że dzięki właścicielce Piecuch Retro Katarzynie Jeglińskiej na dobre zadomowią się w Grajewie podobne spotkania kulinarne. 


Gratulujemy!
e-Grajewo.pl

W menu znalazły się między innymi: rillette z gęsi z majonezem grzybowym, ogórkiem kiszonym i ziołami; pierogi z pieczoną gęsią podawane z okrasą cebulową, jabłkiem kompresowanym w cydrze i pieczonym burakiem; krupnik z gęsimi żołądkami i pesto pietruszkowym; pieczona noga z gęsi na puree z pieczonego selera i sałatką z jarmużu; ciasto WZ oraz krem sułtański.

Szef, Bogdan Gałązka, rodowity grajewianin, absolwent Culinary Academy of New York. Od 12 lat szef i wlaściciel Gothic Restaurant na Zamku w Malborku. Nominowany przez Gault and Millau w kategorii najlepszy szef kuchni tradycyjnej. Restauracja odznaczona 2 czapkami kulinarnego przewodnika Gault Millau. Autor dwóch książek kucharskich: "Kuchnia wielkich mistrzów na zamku w Malborku" oraz "Kuchnia królów polskich na zamku w Malborku".

Komentarze (8)

Cudownie że do Grajewa ściągnięto takiego kucharza. Zaczyna się coś dziać w tym mieście

Super,szkoda tylko że na co dzień nie ma tak dobrego kucharza ,ale mam nadzieję że być może to się zmieni.

Pięknie podane i pyszne. Polecam każdemu pójście na taką kolację.

Do klientka . . Kucharze w Piecuchu może nie są takimi mistrzami jak Pan Bogdan Gałązka ale nie można im zarzucić że jest nie smacznie czy brzydko podano. Uważam że jest super i życzę im powiedzenia!!

Ciekawe ile osób z tego towarzystwa chodzi na dzień powszedni do Pani Katarzyny na obiadek lub kolację .Zyczę powodzenia dla całej ekipy Piecucha.

To było pyszne!
Pozdrawiam :)

Wspaniałe wydarzenie! Cudowna atmosfera, a jedzenie rewelacyjne.

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.