21 maja br. po godz. 16.00 doszło do pożaru w zakładzie mięsnym w Dziękoniach. Po przybyciu na miejsce zdarzenia, strażacy stwierdzili, że w murowanym budynku, docieplonym styropianem pali się sadza w przewodzie kominowym w jednej z komór wędzarni oraz poszycie dachowe nad komorą wędzarni. Z przeprowadzonego rozpoznania okazało się, że prąd oraz dopływ gazu do budynku zostały odłączone.
- Działania zastępów polegały na zabezpieczeniu miejsca zdarzenia, podaniu trzech prądów wody w natarciu na źródło ognia oraz jeden w obronie do środka budynku od strony hali produkcyjnej. Równocześnie z działaniami gaśniczymi była prowadzona rozbiórka dachu oraz wycięto otwór w poszyciu dachowym (przy użyciu mechanicznej piły do stali) w celu dotarcia do zarzewia ognia. Następnie dokonano oddymienia i przewietrzenia budynku – informuje mł. bryg. Sławomir Szafrański z KP PSP Mońki.
W trakcie trwania działań gaśniczych, jednemu z pracowników udzielono pierwszej pomocy przedmedycznej i przekazano przybyłemu na miejsce Zespołowi Ratownictwa Medycznego.
Akcję ratowniczo – gaśniczą prowadziło 33 strażaków.
czwartek, 28 marca 2024
czwartek, 28 marca 2024
© Copyright 2024, Wszelkie prawa zastrzezone
Komentarze (0)