Wiadomości

  • 2 komentarzy
  • 11174 wyświetleń

Szkolenia dla rolników 18 III

Bezpłatne szkolenie dla hodowców bydła mlecznego

Wyższa Szkoła Agrobiznesu w Łomży organizuje 18 marca 2010 r. (czwartek) szkolenie dla grupy 200 hodowców bydła z regionu łomżyńskiego, poświęcone następującym zagadnieniom:
1. „Uwarunkowania i następstwa zmian w użytkowaniu bydła”.
2. „Jakość kiszonek podstawą efektywnej produkcji mleka”.
Szkolenie jest organizowane przy udziale spółdzielni mleczarskich z naszego regionu.

Godz. 10.00 – 11.00
„Uwarunkowania i następstwa zmian w użytkowaniu bydła”(m.in. rozmieszczenie i stan pogłowia bydła na świecie, wykorzystanie bydła na przestrzeni dziejów, krótka historia oceny użytkowości krów w Polsce, rekordowe wydajności krów, fizjologiczne zmiany w organizmie krów wysokowydajnych, omówienie czynników wpływających na wzrost wydajności krów, tj. rasa bydła, cel hodowlany, rodzaj krzyżowania, zmiana metod oceny wartości hodowlanej, postęp w biotechnologii rozrodu, wzrost masy ciała, postęp w zakresie żywienia zwierząt, zmiana systemu utrzymania krów, doskonalenie technik doju, profilaktyka i opieka weterynaryjna, dobrostan zwierząt, czynnik ludzki oraz uwarunkowania ekonomiczne).
- dr hab. inż. Jan Miciński Katedra Hodowli Bydła i Oceny Mleka – Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Wydział Bioinżynierii Zwierząt

Godz. 11.00 – 12.15
Obiad połączony z prezentacją firm

Godz. 12.15 – 13.15
„Jakość kiszonek podstawą efektywnej produkcji mleka” (m.in. ocena jakości kiszonek, wpływ jakości kiszonek na efektywność produkcji, dane z technologii produkcji kiszonek, dodatki dla uzyskania wysokiej jakości kiszonek) - dr inż. Dariusz Minakowski Wyższa Szkoła Agrobiznesu w Łomży

Wstęp wolny

Komentarze (2)

Szkoda, że nie napisano w którym miejscu;)

Hej Maglur zacznij czytać od początku a nie od końca a dowiesz się gdzie będzie można za darmo obiadek zjeść

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.