piątek, 29 marca 2024

Kultura i rozrywka

  • 1 komentarzy
  • 5984 wyświetleń

Wieści z ZSM nr 2


Zespół Szkół Miejskich nr 2 w Grajewie oferuje swoim uczniom wiele zajęć pozalekcyjnych. Wśród nich znajdują się koła zainteresowań: fotograficzne, taneczne, teatralne, kulinarne, rękodzielnicze, sportowe, dziennikarskie, koła przedmiotowe i zajęcia wyrównawcze z różnych przedmiotów.


Największym zainteresowaniem cieszą się jednak zajęcia kulinarne. Są one możliwe do przeprowadzenia, ponieważ mamy dobrze wyposażoną pracownię kulinarną, którą w części ufundowała Rada Rodziców. Stworzono 5 grup, których opiekunami są panie: Barbara Ciszewska, Elżbieta Kochanowska, Ludmiła Marko, Aneta Pawłowska i Krystyna Żyła. Cieszy nas zaangażowanie uczniów, ich samodzielne poszukiwanie wiedzy, radość i satysfakcja z przygotowywanych zdrowo i smacznie potraw. Przy okazji obserwujemy, jak uczestnicy zajęć kulinarnych dobrze się bawią. Podczas pracy bowiem omawiamy różne ciekawostki związane z potrawami, przyzwyczajeniami żywieniowymi, przeliczaniem jednostek, technikami pieczenia, zasadami bezpiecznej obsługi sprzętu kuchennego.  Kształcimy również nawyki przestrzegania higieny osobistej i zasad właściwego zachowania.
Rodzice uczniów również są bardzo zadowoleni z tej inicjatywy. Podkreślają rolę wychowawczą zajęć kulinarnych, zwłaszcza to, że ich dzieci stają się bardziej odpowiedzialne, samodzielne i pracowite.
Oferta zajęć pozalekcyjnych została wzbogacona o warsztaty przeprowadzone przez diabetyka 5 marca 2015 roku.  Dotyczyły one zasad zdrowego odżywiania i przeciwdziałania otyłości zwłaszcza u dzieci.


W warsztatach wzięli udział uczniowie klas VI SP oraz II i III PG, nauczyciele, a także rodzice. Wszyscy uczestnicy spotkania otrzymali zaproszenie na bezpłatne konsultacje indywidualne z dietetykiem.
Akcja ma na celu rozwijanie prawidłowych nawyków żywieniowych i propagowanie zdrowego stylu życia. Zachęcamy do czerpania radości ze zdrowego jedzenia, robienia „zdrowych” zakupów, budowania więzi społecznych przy wspólnym przyrządzaniu posiłków oraz spożywaniu ich. Chcemy przełamać stereotypy związane z jedzeniem (zdrowe odżywianie kojarzy nam się zazwyczaj z listkiem sałaty, a chude sylwetki są w modzie) i uświadomić innym, że niezdrowe żywienie prowadzi do otyłości, a finalnie do frustracji i złego samopoczucia, co w konsekwencji może wywoływać choroby tj.: stres, anoreksję czy bulimię. Dbamy o to, aby nasi uczniowie poznawali nowe trendy w sposobie zdrowego odżywiania się, nauczyli się, po jakie produkty żywnościowe warto sięgać i jak się odżywiać, żeby pozostać zdrowym. Przypominamy również o recepcie na zdrowy tryb życia: prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczna.


Zdobyte wiadomości wychowankowie ZSM nr 2 w Grajewie mogą wykorzystać przy układaniu jadłospisu domowego, przyrządzaniu potraw. Na pewno przydatne okażą się na lekcjach czy przy opracowywaniu i realizacji projektów. Szczególnie ważne są te zagadnienia dla dorastającej młodzieży, która chce atrakcyjnie wyglądać, nie tylko na wiosnę. Młodzi uczestnicy reedukacji żywieniowej w podsumowaniu spotkania ułożyli rymowankę:
Uczeń ZSM nr 2 w Grajewie to prawdziwy zuch, stosuje na co dzień maksymę:

„W zdrowym ciele- zdrowy duch”.

Brawo, Drodzy Uczniowie! Tak trzymać. Oby tak dalej.

 

Komentarze (1)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.