2 września w białostockich "Spodkach" odbył się finał regionalny IX edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo".
Organizatorami przedsięwzięcia byli: Marszałek Województwa Podlaskiego, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Celem konkursu jest wyłonienie najciekawszych polskich regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Zgodnie z regulaminem konkursu produkty oceniane były w czterech kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napoje i produkty mieszane.
Do eliminacji w naszym województwie zgłoszonych zostało łącznie 73 produkty, w tym 5 produktów do nagrody Perły najwyższego wyróżnienia w tym konkursie. To nominowane przez komisję konkursową te produkty zmierzą się na ogólnopolskim finale podczas targów Polagra FOOD w Poznaniu.
W kategorii produktów i przetworów zwierzęcych:
I nagroda: Krystyna Krzyżewska zam. Rajgród za węgorza po rajgrodzku
II nagroda: Danuta Popko zam. Kościuki za ser narwiański
III nagroda: Grażyna Zaniewska zam. Malawicze Górne za słoninę soloną
wyróżnienie: Ewa Zaremb zam. Gołasze Górki za polędwicę obsuszaną
Bardzo gorąco dziękujemy wszystkim, którzy przygotowali te znakomite podlaskie smakołyki. Szkoda tylko, że nie można było ich nagrodzić więcej, gdyż wiele z nich na to zasługiwało. Zapraszamy już dziś na X jubileuszową edycję konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" w nastęnym roku. Kulinarne dziedzictwo to wielkie bogactwo naszego regionu, które chcemy wykorzystywać jako atut rozwojowy. - Irena Kaus
piątek, 29 marca 2024
czwartek, 28 marca 2024
gratuluje Pani Krystyno, Pani zawsze wyśmienicie i smacznie gotowała i gotuje nadal:):)
szczere gratulacje !!! gdy tylko jestesmy w pobliżu Pani restauracyjki zajadamy pyszności , bo tylko pyszności Pani wyrabia
© Copyright 2024, Wszelkie prawa zastrzezone