Warto przeczytać

Mleka roślinne - doskonały zamiennik mleka krowiego

Napoje roślinne zwane inaczej mlekiem roślinnym cieszą się coraz większą popularnością. Wybierają je nie tylko osoby uczulone na laktozę i weganie, ale też osoby przywiązujące wagę do dbania o środowisko naturalne.

Mleko roślinne kupione w bee.pl to cenne źródło witamin i minerałów łatwo przyswajanych przez organizm. Ważną zaletą napojów roślinnych jest lekkostrawność. Nie powodują problemów trawiennych, a wprost przeciwnie poprawiają pracę układu pokarmowego. Nie zawierają tłuszczów zwierzęcych. Są prawie całkowicie pozbawione cholesterolu. Mleka roślinne nie uczulają. Na rynku dostępne są różne rodzaje mlek (napojów) roślinnych. 

Napój sojowy

Najpopularniejszy napój roślinny to napój sojowy. Otrzymuje się go z ziaren soi. To produkt o dużej zawartości białka. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i chorób układu krążenia. W sklepach dostępne są mleka sojowe mające różne smaki, słodzone lub nie zawierające cukru, wzbogacane wapniem. Napoje niesłodzone zalecane są dla osób chorych na cukrzycę i otyłych. 

Napój owsiany

Napój owsiany dostarcza organizmowi dużą ilość beta-glukanów, które poprawiają odporność organizmu. Nie zawiera cholesterolu ani tłuszczów nasyconych. 

Napój migdałowy

Napój migdałowy to napój otrzymywany z migdałów i wody. To cenne źródło magnezu, wapnia, potasu, witaminy E, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest niskokaloryczny. 

Mleko ryżowe

Mleko ryżowe zawiera więcej węglowodanów niż inne napoje roślinne. To idealny produkt dla osób uczulonych na orzechy czy na soję. Posiada natomiast wysoki indeks glikemiczny, dlatego na mleko ryżowe powinny uważać osoby chore na cukrzycę. 

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe to produkt o gęstej, kremowej konsystencji. Pachnie kokosem. Jest najbardziej tłuste ze wszystkich mlek roślinnych. 

Niesłodzone napoje roślinne zazwyczaj nie zawierają cukrów, mogą zawierać tylko naturalne cukry występujące w nasionach czy w orzechach. Większość napojów roślinnych zawiera bardzo niewiele kalorii.

Dzięki wartościom odżywczym i walorom smakowym znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Można je pić, dodawać do kawy, przygotowywać z nich koktajle, owsianki, naleśniki.

Wybierając napoje roślinne należy dokładnie czytać etykiety. Koniecznie należy zwracać uwagę na skład mleka, na ilość substancji słodzących, konserwantów i aromatów. Jedną z wad napojów roślinnych jest ich dość wysoka cena. 

 

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.