Wiadomości

  • 6 komentarzy
  • 10832 wyświetleń

Świąteczne potrawy

POLSKA WIGILIA I BOŻE NARODZENIE

ŚLEDZIE PO POLSKU

4 śledzie mleczaki, l duża cebula, 5 plasterków cytryny bez skórki, sok z jednej cytryny, szklanka słodkiej śmietanki, pół łyżeczki cukru pudru.
Śledzie sprawić (zachowując mlecze), umyć dokładnie i wymoczyć w zimnej wodzie przez 24 godz., zmieniając ją kilkakrotnie. Ściągnąć skórkę, odciąć ogony i płetwy i podzielić na filety, z których dokładnie wybrać ości. Filety ułożyć w słoju, przekładając je cieniutkimi talarkami cebuli i plasterkami cytryny. Śmietankę połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz przetartymi przez nylonowe sito mleczami, przyprawić cukrem pudrem. Otrzymanym sosem zalać filety i odstawić w chłodnym miejscu na 24 godz. Po tym czasie śledzie są gotowe do podania.

BARSZCZ WIGILIJNY

2l wody, 4-5 czerwonych buraków, pęczek włoszczyzny bez kapusty, 2 kwaskowe jabłka, 2 ząbki czosnku, pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, sok z małej cytryny, liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego cukier, sól, szczypta majeranku.
Ugotować wywar z dodatkiem włoszczyzny i listka laurowego. Buraki obrać, pokrajać, zalać wodą i gotować pod przykryciem, dodając trochę soku z cytryny lub kwasu cytrynowego, aby nie straciły koloru; pod koniec włożyć pokrajane jabłko i ziele angielskie. Wywar przecedzić, przyprawić roztartym z solą czosnkiem, cukrem, majerankiem, sokiem z cytryny i czerwonym winem.

USZKA DO BARSZCZU

Na ciasto: 2 szklanki maki, łyżeczka oleju. Na farsz: 10 dag grzybów suszonych. 2-3 cebule, l łyżka masła, l łyżeczka oleju, 2 jajka.
Przesiewamy mąkę i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy olej i powoli wlewamy tyle letniej wody, aby ciasto dało się wyrabiać. Po wyrobieniu nakrywamy je i odstawiamy na 15 min. Grzyby starannie umyć i ugotować w małej ilości wody, aż będą miękkie. Ostudzić i posiekać bardzo drobno. Pokroić cebule. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżeczkę oleju, wrzucić cebulę i udusić. Następnie wrzucić posiekane grzyby i wbić jaja. Przyprawić do smaku, wymieszać dobrze na ogniu i odstawić. Rozwałkować ciasto i wykrawać kieliszkiem małe placuszki. Nałożyć farsz i lepić uszka.

KARP SMAŻONY

l średni karp, sól, pieprz, łyżka maki, 8 dag oleju lub smalcu, 2 dag margaryny, natka pietruszki.
Oczyszczonego karpia pokrajać w dzwonka, osolić ze wszystkich stron, otoczyć w mące. Kłaść na rozgrzany tłuszcz kawałki ryby i zrumienić z obu stron. Nie odwracać kawałków kilka razy. Po usmażeniu posypać rybę natką, na dzwonka położyć kawałeczek margaryny i potrzymać bez przykrycia na bardzo małym ogniu, aby cała ryba nagrzała się w środku. Podawać przybrany struganym chrzanem z ziemniakami i surówką.

BŁYSKAWICZNE CIASTO Z BAKALIAMI

10 łyżek oleju, 10 łyżek cukru, 10 łyżek maki, 4 jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka rumu, masło do wysmarowania formy, 2-3 łyżki tartej chałki, 20 dag bakalii.
Rodzynki zalewamy rumem, śliwki i morele niewielką ilością wody. Gdy namokną, odsączamy na sitku. Tortownicę (o średnicy 30 cm) smarujemy masłem i wysypujemy tartą chałką. Na dnie układamy posiekane bakalie. Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski, a następnie mieszamy łyżką i lekko wybijamy, podobnie jak ciasto naleśnikowe. Wylewamy na bakalie. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 30 min. sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone wbijając wykałaczkę - powinna być sucha.

SCHAB PO KRÓLEWSKU

1 kg schabu z kością, 3 łyżki oleju, 2 łyżki mąki; nadzienie: 200 g pieczarek, 2 żółtka, 50 g orzechów włoskich, łyżka masła, łyżka tartego chrzanu, gałka muszkatołowa, pieprz, sól.
Drobno pokrojone pieczarki usmażyć na maśle. Orzechy sparzyć, obrać, drobno posiekać. Mięso oddzielić od kości. Oczyszczone z kości resztki mięsa zmielić i połączyć z pieczarkami, chrzanem, orzechami i żółtkiem. Doprawić do smaku przyprawami. Mięso naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca. W nacięcie włożyć nadzienie, obwiązać nitką, obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym oleju. Przełożyć do brytfanki i piec 60 minut polewając wytworzonym sosem. Przed podaniem pokroić w grube plastry.

WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA

80 g suszonych borowików (najlepiej samych kapeluszy),pół pęczka włoszczyzny, liść laurowy, ziele angielskie, 5 ziaren czarnego pieprzu, łyżka masła, sól.
Umyte grzyby zalać przegotowaną, ciepłą wodą, moczyć aż zmiękną, ugotować w tej samej wodzie. Włoszczyznę umyć, pokroić, dodać do grzybów pod koniec gotowania. Dodać masło, przyprawić, gotować 30 minut. Przecedzić, grzyby pokroić. Do wywaru włożyć grzyby, zagotować, przyprawić. Podawać z łazankami albo drobnymi kluseczkami.

INDYK W OWOCACH

1 kg piersi z indyka, po 1 kg jabłek, gruszek i bananów, 8 suszonych śliwek (bez pestek), 4 łyżki oleju słonecznikowego, 2 cebule, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, sól, pieprz.
Mięso umyć, podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Włożyć natkę pietruszki, wymieszać, dodać podsmażone mięso i wlać szklankę wody. Doprawić do smaku imbirem, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Owoce umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i dalej dusić, aż owoce zmiękną. Podawać z ryżem lub kaszą na sypko.

PIERNIK ŚWIĄTECZNY

250 g miodu, 150 g brązowego cukru, 100 g masła, 500 g mąki pszennej, łyżeczka ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki cynamonu, trochę mielonych goździków, szczypta kardamonu, gałki muszkatołowej i anyżku, torebka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 2 jajka, tarta bułka, 20 obranych migdałów.
Miód, cukier, masło i 3 łyżki wody podgrzać, wymieszać, ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Do miodu dodać jajka, wymieszać i mieszając, stopniowo dodawać mąkę. Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką podłużnej formy. Wierzch przybrać migdałami. Piec ok. 50 minut (wetknięty w ciasto patyczek powinien być suchy). Piernik zawinąć w folię i odstawić na 2 dni.



Zaawansowanym gospodyniom dla porównania, a początkującym do wykorzystania z najlepszymi życzeniami zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia

Zespół e-Grajewo.pl




wtorek, 23 kwietnia 2024

Ostatnie posiedzenie podlaskiego sejmiku

poniedziałek, 22 kwietnia 2024

Ełk. Kierowca potrącił pieszych na chodniku

Komentarze (6)

INDYK W OWOCACH - NA ŚWIĘTA???? u mnie mięsa w wigilje sie nie jejada

super mniam ale pycha

wspaniala sprawa, bardzo dziekuje za przepisy czesciej i wiecej prosze
i nie tylko ja.

no i ja by o zjad

do :/ : czytaj uwaznie! tam pisze na wigilie i Boze Narodzenie!! omG zanim cos sie pisze to trzeba przeczytac dokladnie!!!!

co jak co ale klusek z makiem nie ma!!! hehehe :)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.